2014. november 18., kedd

Magyarország, Budapest, a Szemlő-hegyi barlang, SzG3


Budapest másik látogatható barlangja a Szemlő-hegyi barlang. Nincs igazán messze a Pál-völgyi barlangtól, és ahogy írtam érdemes kombi jegyet venni, mert így olcsóbb a két barlang meglátogatása.
Viszonylag későn, az 1930-as években fedezték fel és rövid idő alatt igen sok néven szerepelt: Szemlőhegyi-barlang, Zöldmáli cseppkőbarlang, Egyetemiek barlangja, Kadić-barlang, Rothermere-barlang, Kadić Ottokár-aragonitbarlang. Kadić Ottokár a Földtani Intézet főgeológusa volt (Ő is részt vett a kutatásban), Rothermere (ha jól gondolom) az a lord volt, aki a 2 VH közötti időszakban magyar barátságával tűnt ki, és egy ésszerű javaslatot tett olyan magyar lakta területek visszacsatolására Trianon után, amelyeket szerinte jogtalanul csatoltak el (az álláspontja az volt, hogy a régi határok nem visszaállíthatóak, Mo kapja meg a büntetését, de ami sok az sok, ennyit nem lett volna szabad elvenni, tehát vissza jár. Amennyire valamelyest járatos vagyok a történelemben, ez volt az összes elképzelés közül a legésszerűbb és legelfogadhatóbb, persze nem lett belőle semmi). 
De vissza a barlanghoz:
A barlang egy hasadék barlang, amelyet a hévizek alakítottak ki. Már az első kutatóknak is feltűnt a sok borsókő, amelyek anyaga nem a szokásos kalcit, hanem az aragonit volt, ez bizonyította a hévizes eredetét. Már ekkor indítványozták a barlang megnyitását, de csak 1986-ban nyitották meg. Eredetileg lifttel tervezték a bejutást, az akna is elkészült (az egyik képen látszik is), de végül is egy mesterséges alagúton lehet eljutni a tényleges barlangig. 
Először persze a fogadó épületbe jutunk be, itt van a pénztár, egy kis interaktív kiállítás. Maga a túra kb 35-40 perc. Lényegesen könnyebb a bejárás, mint a Pál-völgyi barlangé, létrán sem kell mászni, kényelmes sétával megtekinthető. Látványos cseppkövek nincsenek itt, a fő érdekesség a sok borsókő. Ezért is nevezik a barlangot Budapest virágos kertjének.
A barlang felett van egy kis játszó tér valamint egy geológiai tanösvény.
A barlang látogatások minden óra 00-kor indulnak, a kedd szünnap. 12 fok C a barlang állandó hőmérséklete.



Vissza a főoldalra (katalógus)

  a Szemlő-hegyi barlang, a fogadó épület
 a Szemlő-hegyi barlang, a fogadó épület bejárata
 a Szemlő-hegyi barlang
 a Szemlő-hegyi barlang
 a Szemlő-hegyi barlang, a liftakna
 a Szemlő-hegyi barlang
 a Szemlő-hegyi barlang
 a Szemlő-hegyi barlang
 a Szemlő-hegyi barlang
 a Szemlő-hegyi barlang
a Szemlő-hegyi barlang
 feljárat a tanösvényhez és a játszótérhez
 a geológiai tanösvény információs táblája
a geológiai tanösvény

Vissza a főoldalra (katalógus)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése