2014. március 3., hétfő

Magyarország, Budapest, Pál-völgyi barlang, SzG3


Aki figyelte az eddigi beszámolóimat, az tudja, hogy eléggé barlang mániások vagyunk. Így esett, hogy nemrég megnéztük (immár sokadszorra) a Pál-völgyi barlangot. 
Könnyű ide jutni úgy busszal, mint autóval. Budapest abban a szerencsés helyzetben van, hogy több nyilvános barlang is található a területén. Ezek közül az egyik ez. A barlang bejárata a kőfejtőből nyílik. Épült egy kulturált fogadóépület is, itt található a pénztár (fontos: lehet kombi jegyet is venni, ekkor a Szemlő-hegyi barlang lényegesen olcsóbban meglátogatható, a jegy egy évig érvényes). A vezetés kb. 40 perc, minden óra 15 perckor indul. A barlang szépen ki lett építve, rendes járdákkal, rozsdamentes korlátokkal. Viszonylag sok a lépcső (fel és le), ill. van egy kb 6 m-es létra is. Ezzel együtt nem túl veszélyes a barlangi séta, ezeket csak azért írtam le, háta valaki nem bírja a lépcsőzést. Maga a barlang olyan szempontból nem túl látványos, hogy nincsenek hatalmas termei cseppkövekkel, inkább egy hasadék rendszerben kell sétálni. Ezzel együtt ajánlom a megtekintését. Szerencsére másokat is érdekel a dolog, mert úgy láttam, szinte minden vezetésre azért összegyűlik 20-30 ember és ez így van jól.
Néhány szó a történetéről:
Viszonylag fiatal a barlang (már ami a feltárását illeti), mivel csak az 1900-as évek elején figyeltek fel a kőbányában feltárult nyílásokra. Ettől kezdve szerencsére felgyorsultak az események, mivel 1919-ben már egy szakaszt meg is nyitottak a nagyközönség részére (persze még csak karbidlámpákkal). 1927-ben Magyarországon tartották az Első Nemzetközi Barlangkutató Kongresszust, ez is sokat lendített a barlangon. 1973-ban történt egy nagyobb felújítás, majd 1989-ben a Budapesten rendezett 10. Nemzetközi Barlangtani Kongresszus tiszteletére egy újabb szakasz és egy új kijárat került kiépítésre. Természetesen folyamatosan történik a barlangrendszer feltárás, így mára már Mo. legnagyobb barlangja található itt a maga 30 km-es össz. hosszával, így kb. 5 km-el megelőzi az Aggteleki barlangrendszert. 
Mindenképpen látogassa meg az, aki teheti!

a Pál-völgyi barlang

Vissza a főoldalra (katalógus)



a fogadó épület

a bejárat
 a barlang
 a barlang
 a barlang
 a barlang
 a barlang
 a barlang
 a barlang
 a barlang
 a barlang
 a barlang
 a kőfejtő
 a kijárat
 feljáró a fogadóépület felé

Vissza a főoldalra (katalógus)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése